Vrede kan behandles

Der er mange gode grunde til at lære at håndtere sin vrede. Man får bedre selvrespekt og større respekt fra omgivelserne, når man lærer at blive vred på en konstruktiv måde.

Kognitiv adfærdsterapi kan hjælp mennesker med den lidelse, der kaldes ”eksplosiv vredladenhed”. Det viser et forsøg fra 2008, hvor forskere fra University of Chicago i USA gennemførte forsøg med henholdsvis individuel terapi, gruppeterapi og ingen behandling til tre grupper af personer, der led af hyppige, eksplosive vredesanfald.
De to første grupper fik i en tremåndeders periode tilbudt kognitiv adfærdsterapi, der sigter mod at udvikler mere hensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre hos de mennesker, der ofte løber ind i svære følelsesmæssige problemer med f eks angst og depression – eller som her, ubeherskede raserianfald. Resultaterne viste, at de to grupper, der har, havde fået terapi, oplevede et markant fald i eksplosiv vredladenhed, både umiddelbart efter og ved en kontrolundersøgelse tre måneder senere.

Min erfaring er, at når man kombinerer adfærdsterapi med tankefeltterapi, opnår man hurtigere og mere varige positive resultater.