Børn lider under voksnes angst for at opdrage

Aldrig har der været så meget fokus på børneopdragelse, og aldrig har opdragelsen været mere præget af konfliktskyhed og frygt for fiasko, vurderer forskere.
For ikke længe siden havde en børnepsykiater en samtale med moderen til den 10 årig Sebastian, fordi skolen flere gange havde udtrykt bekymring over drengens udvikling. Lærerne oplevede, at Sebastian havde svært ved at samarbejde med de andre i skolen og at følge med i undervisningen. Men moderen gav udtryk for, at det vigtigste var at han havde det så sjovt som muligt ”for ellers gider han ikke at lære noget”. Hun havde selv en oplevelse af, at sønnen kunne en masse ting.
”Jeg tror i højere grad, at det er hans lærere, der ikke er i stand til at forklare stoffet, så han kan forstå det. Måske bliver han også forstyrret af sine klassekammerater” sagde hun blandt andet.
Eksemplet stammer fra den tyske børnepsykiater Miachel Winterhoffs bog ” Hvorfor bliver vores børn små tyranner?” som netop er udkommet på dansk.
Bogen beskriver, hvordan stadig flere børn i det moderne samfund diagnosticeres som vanskelige og umodne, fordi de voksne ikke har sikret sig, at børnenes psykiske udvikling svarer til deres alderstrin. I nogle tilfælde er forældre for slappe til at påtage sig rollen som opdrageren, der ved bedst. I andre tilfælde er de voksne bange for, at deres barn taber i konkurrencen med alle de andre børn og stiller derfor nogle høje krav og forventninger, som barnet ikke er i stand til at leve op til i sin nuværende alder.