Konsekvensen af de voksnes angst for at opdrage deres børn forts

I min praksis oplever jeg oftere og oftere at unge henvender sig, fordi de gerne vil have et højere selvværd.
Det, der kendetegner alle dem der kommer med den problemstilling er, at de i deres barndom ikke har fået sat klare rammer. Deres forældre har været det man også kalder curlingforældre. Curlingforældre er, som navnet antyder, forældre der altid løber foran deres barn og fejer alle forhindringer væk. Fokus er kun på deres eget barn, og slet ikke på sociale relationer.
Nu, som gymnasieelever står de unge så for, at skal vælge hvilken retning i livet.
Og her kommer så problemet. Hvad skal man vælge, – når man ikke tror på sig selv, ikke kender sine grænser. For ens forældre har jo aldrig stillet krav, og altid serveret alt for en. Og alt hvad man gjorde var bare ”rigtigt” i forældrenes øjne. Også selv om den unge måske godt vidste, at det nok ikke altid var sandheden.
Jeg oplever også børn og unge som udtrykker, at de gerne vil have, at forældrene stiller krav. At der er situationer hvor forældrene bestemmer, og at det kan være med til, at give en tryggere barndom, med færre bekymringer, og dermed også større selvværd.
Når jeg har klienter i tankefeltterapi, benytter jeg nogle selvhjælpsredskaber som de fleste har stor glæde af at fortsætte med at benytte på egen hånd, efter behov.