DET MÅ DU UNDSKYLDE! forts.

Vores forhold til undskyldninger hænger sammen med vores erfaringer med undskyldninger, vi har med os gennem livet. Har det fx været almindeligt i ens barndomshjem, at man levede sig ind i andre mennesker og sagde undskyld, hvis det var nødvendigt? Og hvordan er man selv blevet mødt af andre, når man havde brug for en undskyldning? En meget vigtig årsag, til at man ikke får sagt undskyld, kan være, at man har svært ved at sætte sig i et andet menneskes sted.
En undskyldning kræver, at man kan sætte sig i et andet menneskes sted, hvilket kræver empati. Hvis jeg ikke kan sætte mig i et andet menneskes sted, kan jeg heller ikke angre autentisk, og det aktiveres ikke i mig, at der kan være brug for en undskyldning.
Når vi skammer os over at have dummet os eller at have krænket den anden, og vi godt er klar over, at en undskyldning er på sin plads, er der mange måder, vi kommer med undskyldninger på, som i virkeligheden slet ikke er undskyldninger. Vi siger måske i et køligt eller vredt tonefald: 2det må du undskylde!! Jeg kunne ikke vide, at du var så nærtagende.”
I stedet for bare at indrømme, at vi har begået en fejl og tilgive os selv, kan vi komme til at føle os så forkerte, at vi gør den anden forkert for at undgå at mærke ubehaget ved selv at føle sig forkert.
Mange af os bliver også manipulerende: ”Jeg kan da godt sige undskyld, hvis du får det bedre af det!” Eller vi har så mange forbehold, at det, der starter ud som en udskylning, ender med at være helt udslettet. ”Det må du undskylde, men det er også fordi…”. Nogle af os overdriver så meget at udskylningen ikke virker, fordi vi med vores offer-opførsel fuldstændig afvæbner den anden, sår vi fx siger: ”Undskyld, undskyld, undskyld! Jeg er også et virkeligt usselt menneske, og jeg forstå slet ikke, at du vil være sammen med mig!”
Ud over alle disse eksempler, hvor skam og mangel på selvkærlighed ligger til grund for vores ikke-undskyldninger, kan ophobet vrede hindre os i at komme med en ægte undskyldning.
Har man fx ikke fået sat grænser over for den anden og opbygget en vrede igennem længere tid, kan det være meget vanskeligt at møde et andet menneske med en undskyldning.