Fakta om skæld ud

Følgevirkningen af fysisk og psykisk straf ligner hinanden. Psykisk straf er lige så hårdt for børnene som at blive slået og har nok de længstvarende konsekvenser for barnet (Hyman 1995, Solomon & Serres 1999, McCord 1996).

Hos børn, der straffes og skældes ud, finder man en række skadevirkninger, der direkte hæmmer læring: Manglende entusiasme, ringe udholdenhed og dårlig koncentrationsevne. Dertil kan der komme virkninger som tilbagetrukkethed, depression, lavt selvværd og somatiske problemer (Frank 1983, Gershoff 2002, Solomon & Serres 1999).

Skæld ud skader børns evne til at tage læring til sig, fordi den verbale afstraffelse ødelægger koncentrationsevnen og selvværdet og får børnene til at miste modet. Desuden risikerer barnet at udvikle depressioner og somatiske sygdomme som ondt i maven.

Flere studier viser, at hvis børn bliver slået fysisk, bliver de typisk vrede og aggressive. Hvis de får skæld ud, går det indad og sætter sig som en uudtalt følelse af skam. Skæld ud er krænkende, det giver lavt selvværd og har alvorlige skadevirkninger for børn, både mens de er små og langt ind i voksenlivet.