Flere unge bliver ramt af depression

Alderen, hvor mange for første gang får en depression, er faldet drastisk. Læs hvorfor eksperter mener, det er bekymrende, men ikke overraskende.

Ifølge Sundhedsstyrelsen rammes hver femte dansker af depression på et tidspunkt i livet. Det bekymrende er dog, at vi bliver yngre og yngre, når vi første gang får en depression, fortæller professor i klinisk psykiatri ved Region Hovedstadens Psykiatri Poul Videbech.
“I 1950′ erne var man i gennemsnit over 30 år, når man fik sin første depression, men i dag er debutalderen faldet til omkring 20 år. Det er meget bekymrende, for det betyder jo, at der sker noget i vores samfund, som påvirker vores børn og unge uheldigt,” siger han til Kristeligt Dagblad.
I årene 2010-2012 var der i gennemsnit 10.353 nye tilfælde af depression i Danmark.

De 16-24-årige udgør den største gruppe svarende til, at ét ud af fem nye tilfælde af depression forekommer hos en ung. Det viser en rapport over sygdomsbyrden i Danmark, som Sundhedsstyrelsen udgav i efteråret 2015.

UNGE MERE SÅRBARE
Det er ikke alle tilfælde af depressioner blandt unge, der bliver opdaget, siger Anne Lindhardt, formand for Psykiatrifonden.
Hun er dog ikke overrasket over, at depression i højere grad rammer de unge.

“Unge mennesker er mere sårbare over for depression. Samfundsmæssigt er der et stort forventningspres, som gør, at de nemmere kan komme til at føle sig utilstrækkelige. De skal helst være socialt velfungerende, se godt ud, være dygtige og være vellidte. Det er store krav at stille,” siger hun til Kristeligt Dagblad.

Og den faldende debutalder har bekymrende konsekvenser, påpeger Poul Videbech.
“Vi ved, at når man får en depression som ung, er der høj risiko for at få en ny. Og fordi folk lever længere, stiger hyppigheden af depressioner, fordi der er flere år at få depressioner i.”

Kilde: psykiatrifonden