Accepter konflikterne i parforhold

Overskriften lyder muligvis provokerende for mange, ikke desto mindre er det ansvarligt at:

Accepter konflikterne og få fred i parforholdet

Konflikterne hører med til at kende et menneske godt, og de kan ikke undgås i parforhold. Men vil man skabe fred, skal man insistere på nærhed.

I starten af jeres parforhold var luften elektrisk, I var i rum med hinanden. I kunne snakke i timevis om meningen med tilværelsen, mens i hver især blev mere og mere sikre på at her var kærlighed, det skulle vare resten af livet.
I mellemtiden er det kommet børn til, og efterhånden går hverdagen mere op i fornuft og praktik. Hvis man kan genkende fornemmelsen, at man ikke længere er helt på bølgelængde med sin partner følelsesmæssigt, er man bestem ikke alene.
Men det er dumt at bevæge sig for langt ned ad den sti, hvis man vil bevare en stærk relation til sin partner.

Tea Trillingsgaard er post doc i udviklingspsykologi ve psykologis institut på Århus Universitet, hvor hun bl.a. forsker i, hvad der sker med intimiteten i et parforhold over tid.
Når hun beskriver hvad de mest velfungerende par har tilfælles, går ordene tryghed, tillid, accept og intimitet igen som helt elementære fredskabere.
Fred i parforholdet opstår, når man lykkes med at være trygt forbundet med den anden, og man samtidig kan være fuldstændig sig selv.