Tager du dig tid til samvær med dit barn

For børn i alle aldre gælder det, at relationen til forælderen bliver bygget op og vedligeholdt af, at barnet både kan fornemme og se, at den voksne VIL barnet. Barnet skal opleve, at det ikke er ubelejligt at tilbringe tid sammen, at den voksne foretrækker og selv ønsker samværet og ikke gør det for barnets skyld. Har du for travlt, eller er du for stresset, er det ikke et godt tidspunkt. For mennesker med en meget travl hverdag kan det være nødvendigt at sætte tid af til samværet i kalenderen, så det ikke bliver udskudt, og man står tilbage med intentionen, der aldrig rigtig bliver til noget.
Afsæt tid sammen med dit barn, fx 10 minutter hvor der ikke er særlige planer. Se, hvor det fører jer hen. Måske får du lyst til at spørge om noget, måske sidder I bare og læner jer op ad hinanden, eller du sidder med en avis på barnets seng, mens det læser lektier. På den måde er du ’til rådighed’
Barnets selvværd og kerne kan ikke vokse og vedligeholde sig selv. Det skal gøres udefra gennem positivt samvær. Når man engagerer sig i sit barn, viser man, at barnet er noget, at det er vigtigt, uden at barnet skal præstere noget. Dette vil styrke barnets selvfølelse; at føle sig god nok/ligeså god som andre. Det vil gøre, at dit barn er en ’god kammerat’, én de andre har lyst til at være sammen med.

Gode råd

• Har du travlt, så lav en fast plan for, hvornår, du har tid sammen med dit barn.
• Involver dit barn i de ting, du allerede gør: Hjælp med madlavningen, oprydning osv.
• Spring rengøringen over en gang i mellem, eller vælg at lave et nemt måltid mad ind i mellem. Tiden, du sparer, er godt givet ud sammen med dit barn.
• Lav faste rutiner og planlæg – det frigiver tid, når tingene er klar, og dit barn ved, hvad det skal hvornår.
• Sluk telefonen – og hav fokus på samværet med barnet.