Der er stadig mange serviceforældre

Der er blevet skrevet meget om børneopdragelse, og i de sidste mange årtier har der været nogle opdragelsesguruer, som mange har taget for bogstaveligt. F.eks. har Margrethe Brun Hansen i sin bog ” de kompetente forældre” skrevet om den usynlige omsorgssvigt i familierne. Hun har mødt mange forældre som beskrev deres små børns evner til at kunne tage ansvar, være selvstændige og selvforvaltende. Selv så hun anderledes på relationen mellem børn og forældre, og hun argumenterede for, at børn havde brug for forældre, som udviste lederskab. Hun siger at ”børn og voksne er menneskeligt set ligeværdige, men det, man havde glemt at fastholde, var, at forældre og børn er ikke jævnbyrdige, hvad angår erfaring og viden.
Og her giver jeg Margrethe Brun Hansen fuldstændig ret. Vores biologi er indrettet på en sådan måde, at vi skal lede vores børn. Det er de voksnes ansvar at uddele medbestemmelse i de bidder, et barn kan overskue. Og det er også forældrenes ansvar at sige nej, irettesætte, stille krav og sige at det bestemmer jeg, for jeg er den voksne.
Småbørns hjerner skal først udvikle sig, den største udvikling sker mellem 0 og 3 år. Og i denne periode er barnets hjerne ikke designet til, at tage stilling hvad de vil spise til aftensmad, eller hvilken bluse de vil have på. Det er forældrene der bestemmer, og dermed giver de barnets hjerne ro til at udvikle sig, og danne de nervebaner som ikke er udviklet endnu.