Barndommens svigt kan spores i hjernen

Barndommens svigt kan spores i hjernen.

Syddansk universitet har lige dannet ramme for traumeforskere. Martin Teicher var en af hovedtaler. Han udgav sin første videnskabelig artikel i 1993. Han er ekspert indenfor neurovidenskab, hvor han har særlig fokus på børnemishandling og dets effekt på hjernens udvikling.

Kort sagt, handler det om, at hjernen forandrer sig synligt, når et barn er udsat for mishandling. Forskellige overgreb ændrer forskellige dele af hjernen, og børnemishandling er den alvorligste risikofaktor for psykisk sygdom og misbrug siger Martin Teicher. Man ved i dag, at typen af mishandling har betydning for de forandringer, der sker, på samme måde som alder altså spiller en rolle for, hvilke dele af hjernen, der er mest sårbare.
Han taler om forandringer, og mener skader er et forkert ord at bruge. ”Vi ser, at nogle af disse ting kan ændres igen. Forandringerne i hyppocampus syes for eksempel at være ret føjelige” siger Martin Teicher. Han mener også at der findes mange brugbare terapiformer, der virker. Men ingen terapi virker på alle. Det er vigtigt at målrette terapien og f.eks. koble analyser af hjernen og specifik viden om mishandling i den enkeltes liv.
Hans vigtigste håb er, at samfundet anerkender, hvor vigtigt vores børn er. Samfundet høster, hvad det sår, når det kommer til den måde, vi behandler vores børn på, og det er sindssygt og selvødelæggende for et samfund ikke at tage sig godt nok af deres børn, for de er samfundets fremtid. Hvis samfundet var lige så optaget af at spore misbrug og forbedre børns trivsel, vil det have en fantastisk effekt i forhold til at reducere forekomst af psykisk sygdom, stofmisbrug, kriminalitet og medicinske problemer.

Jeg er helt enig i Martin Teichers budskab.
Det er en gåde for mig, at vi, i et samfund, der er så oplyst, ikke agerer anderledes. Aldrig har der været så mange ønskebørn, og aldrig har jeg oplevet så mange forældre, der er bange for konflikter med deres børn.
Jeg ved at de i kærlighedens navn, ikke tør være ansvarlige, og stille krav, og være den voksen.
Børn skal vejledes med kærlighed. Skæld ud er krænkende.
Har du brug for at blive en bedre forældre, ring og hør, hvad jeg kan gør for dig.