Til dig der har angst

Her kan du finde en række øvelser, der kan hjælpe dig, hvis du oplever angst, nervøsitet, uro, frygt eller bekymringer. Prøv øvelserne her og se, hvad der virker bedst for dig.

TRÆK VEJRET OG PUST ANGSTEN UD
Denne øvelse går ud på at trække vejret roligt. En rolig vejrtrækning vil mindske din angst. Du kan lave øvelsen, uanset hvor du er – derhjemme, i bussen eller i sociale sammenhænge. Vejrtrækningsøvelsen skal helst trænes dagligt, men så har du også altid et brugbart redskab ved hånden, der kan fremme ro i din krop.

SIG ANGSTEN IMOD
Tankestop-øvelsen kan bruges til at bremse urolige eller løbske tanker, lige idet de opstår. Prøv dig frem, og find ud af, hvilken af de to varianter af øvelsen, der passer dig bedst.

Denne øvelse kan med fordel suppleres med øvelsen ’Dit indre billede af ro’, da den vil give dig input til, hvordan du kan skabe positive billeder og stemninger ved hjælp af visualisering.

LED ANGSTEN PÅ AFVEJE
Når du registrerer ting i dine omgivelser, er det vigtigt, at du registrerer dem neutralt og vælger de ting, du erfaringsmæssigt ved, ikke vil forstærke angsten.

Denne øvelse virker ved, at du aktiverer din ‘tænkende’ hjerne. Øvelsen er brugbar, når du mærker, at angsten er på vej. Angst ’overdøver’ din tænkende hjerne, og du oplever, at det er svært at ’få fornuften med’ i din vurdering af situationen. Pludselig føles det som om, den situation, du befinder dig i, er virkelig farlig, og at det bare gælder om at komme væk. Dér skal du prøve at aktivere din tænkende hjerne. Det kan du gøre ved at vende opmærksomheden udad. Stop op, kig dig omkring og registrer, hvad der sker lige nu og her.

VÆLG DE GODE TANKER
Tankefælder er negative eller ængstelige måder at tænke på, som giver næring til angsten. Denne øvelse går ud på, at du skal lære at genkende og udfordre dine tankefælder, så de får mindre magt over dig.