Passer det overhovedet hvad du tænker?

Det er måske en lidt provokerende overskrift. Og du tænker, selvfølgeligt passer det jeg tænker, det er jo mine tanker. Spørgsmålet er måske bedre formuleret, er dine tanker realistiske.
Mange kender Kathie Byron, som i årtier har været selvhjælpsdronning. Hun har i sine unge år været depressiv, og på et tidspunkt spurgte hun sig selv om de tanker hun tænker er rigtige. Det var vendepunkt i sit liv.
Hvem kender ikke at have en masser tanker i hovedet, og vi tror at tankerne er virkelige. Og har vi triste tanker, så bliver vi triste.
Omdrejningspunktet er at være realistiske, og acceptere det som er. Det er lettere at handle hensigtsmæssigt ude fra, det som er, i stedet for det vi gerne vil have, og benægter det som er. Og opdigte historier om os selv eller andre – positive som negative.
Så længe du tror på dine egne stressende antagelser og tanker, sidder du fast. Og det fører uundgåeligt til vrede, tristhed og skuffelse. Når du tjekker realiteterne, sker det modsatte. Det har en afstressende virkning.
Jeg vil mene, at hun var en god inspirator til kognitiv terapi.