Tanker og atter tanker

Jeg har lige læst en artikel af Pia Callesen som er Dr. Ph.d. og specialist i psykoterapi.
Overskriften lyder: Jeg er overbevist om, at stigningen af depressive i Danmark, skyldes, at vi bearbejder vores tanker alt for meget.
Og denne iagttagelse gør jeg også i min praksis. Folk der grubler for meget, mærker for meget efter kan fremprovokere depression. Nogle af os grubler over snart hver eneste tanke vi får. Det kan opleves, som man ikke kan lade være. Det er en ubehagelig tilstand ikke at kunne styre sine grublerier.
Jeg er enig med Pia Callesen i at tænkningen, som vi gør os om dårlige oplevelser og tanker, der giver depressive symptomer. Jo mere vi grubler over oplevelserne og de tanker og følelser, der følger med, des hurtigere skubber vi os selv ind i en spiral af depressive symptomer.
Pia mener at depression ikke kan overvindes ved at forbedre vores ydre vilkår. Heller ikke ved at tænke rigtigt eller tænke positivt. Hun mener vi kan overvinde depression ved at lære at gruble færre timer. Ved at lære at lade tankerne være.
Lære at lade tankerne være og fokusere på nuet, det er vejen frem. Jeg giver mine klienter metakognitive værktøjer, så de kan afkode deres gamle mønster. Grublerier kan være en overlevelsesstrategi. I hvert fald er den så godt indlært, at det sker automatisk. Og der findes gode redskaber til at aflære denne strategi og blive fri for grublerier.
Tænk engang på hvor mange timer om dagen, ugen, måneder du bruger på grublerier. Har det hjulpet dig? Nej!
Pia Callesen har udgivet en bog: Lev mere – tænk mindre. Det kan være en god bog til de mørke vinteraftener.