Forårsdepression

Jeg oplever det hvert år – på denne årstid, at folk henvender sig fordi de ikke har det godt, og mener at de “burde” have det godt, når alle andre bare er så glade fordi solen skinner.

Foråret er over os, – på godt og ondt
Endelig! Langt om længe kunne vi opleve en dejlig forårsweekend. Alle de bekræftende tegn på, at den livgivende årstid er begyndt at indfinde sig, med varme, mere lys og sol, naturen der vågner, fuglene i parringsleg og knopperne på træer og buske som brister. Så kan mennesket da kun blive glad og taknemlig, tænker jeg. For sådan tror jeg de fleste mennesker oplever årstiden.
Imidlertid ved jeg også, det ikke er alle der har det sådan med forårets komme. Der findes nemlig mennesker blandt os, som lider af lettere eller sværere forårsdepression.
Der forskes i årsagerne til denne form for depression som nogen mener, har med de skiftende lysforhold at gøre. Altså fysiske forhold som skulle indvirke på psyken. En anden, mere psykologisk baseret forklaring går på, at man bliver depressiv af at opleve hele verden omkring en blomstrer op, uden man synes man selv har den samme glædelige oplevelse.
Forårsdepression er en overset depression, i modsætning til vinterdepression, hvor det er ”lovligt” at gå og putte sig. Omverdenen har meget lidt forståelse for, at man har lyst til at ”putte” sig om foråret, hvor de fleste bare vil ude og nyde solen. Så det forhold, at ens adfærd kan virke uforståelig, og ikke som vinterdepressionen accepteret af omgivelserne, kan i sig selv virke forstærkende på ens depressive sindstilstand.
Dette er god og nyttig viden at have hvis du er en af dem der genkender ovenstående på din egen krop og i dit eget sind.
For enkle forklaringer på tunge problemer, er ofte en god start til at gøre noget ved sin ellers uoverskuelige situation.
Her på hjemmesiden kan du forhåbentlig finde yderligere gode grunde til at tro på, der er en vej ud af din forårsdepression.