Forældre er også skyld i de unges problemer

Forældre er også skyld i de unges problemer, lyder overskriften på en artikel i Kristelig Dagblad.
Jeg har læst artikel med interesse, og må give Lektor Niels Arbøl ret.
En række forskere har påpeget, at hvis man sammenligner unge fra 1960, 1970, 1980 og 1990 erne, så er der tale om en reel og markant højere forekomst af angst, depression og andre psykiske lidelser.
Den eneste undtagelse er antallet af selvmord, der er gået tilbage, hvilket kan forklares med udbredelsen af antidepressiv medicin. Danmark som priser sig til at være verdens lykkeligste land, har en international topplacering med hensyn til brugen af antidepressive og antipsykotisk medicin.
Der er ingen tvivl om, at der stilles væsentligt højere krav i skolen, og de sociale medier har en skyggeside, som vi alt for ofte glemmer.
Den amerikanske psykolog Jean Twenge og hendes kolleger har påvist, at unge mennesker, især piger, der tilbringer mere tid med skærm-aktiviteter som smartphone, internet og sociale medier var signifikant mere tilbøjelige til at have symptomer på depression og selvmordstanker end de unge, der tilbringer tid med ikke skærmaktiviteter såsom sport, træning, læsning af bøger, lektielæsning m.m.
Det er også det billede jeg har i min praksis, specielt unge piger, der lider af lavt selvværd.
Her er redskabet Tankefeltterapi og Metakognitiv terapi nyttige redskaber, til at skabe sig et liv uden afhængighed til de sociale medier.