Rastløshed – Uro

Kender du til, du gå i seng, og lige så snart du ligger under din varme dyne kommer tankerne og forstyrre din evne til at falde i søvn. Eller også vågner du – og hele tankemyldre forstyrre dig til at falde i søvn igen.

Vi oplever alle uro indimellem, men for mange er tilstanden permanent. De mærker konstant en uro, der ikke vil slippe sit tag – de føler sig rastløse, ængstelige, anspændte, utilfredse og nedtrykte. Tilstanden kan vare hele livet, hvis man ikke få gjort noget ved den.
Indre uro kan vise sig fysisk som muskelspændinger, hovedpine, trykken for brystet eller andre smerter. Man kan have søvn – og koncentrationsbesvær, problemer med appetitten og andre klassiske symptomer på stress. Men der er ikke tale om stress i gængs forstand, for livsstress stikker dybere.
Når man som barn ikke har følt sig tryg, har man været nødt til at være ekstra opmærksom på sine omgivelser, og derfor har an vænnet sig til at være i konstant alarmberedskab. Den indre uro som voksen er konsekvensen af at have været i alarmberedskab det meste af livet. Man ved fra undersøgelser af tilknytning mellem barn og forældre, at omkring 60 procent har en tryg tilknytning, det vil sige, at 40 procent barn en eller anden grad af kronisk indre uro som følge af en utryg tilknytning. Det er noget, som bør tages alvorligt, og i WHO er en ny diagnose på vej som handler om tilknytnings traume.
Den inde uro er en angsttilstand, hvor man kommer ind i en ond cirkel af bekymringer om fremtiden og grublerier om fortiden, der igen forstærker angsten og fører til flere ubehagelige tanker osv. Man bekymrer sig om alt muligt og føler ikke selv, at man kan styre sin drøvtygning af bekymringer. Angsten kommer, så snart man ikke er optaget af noget.

fortsættelse følger