Få styr på angsten – før angsten styr dig

Angst er en følelse i kroppen – ikke et faresignal. Derfor bør angsten ikke få lov at bestemme i dit liv.
Du står ved kassen i supermarked, og pludselig er angsten over dig. Hjertet banker, sveden springer. Mest har du lyst til at komme væk.
Men lad være med det, du skal holde fast i din beslutning om at betale ved kassen. Angsten skal ikke bestemme, hvordan du skal leve dit liv.
Angsten er falsk alarm. Få din opmærksomheden hen på varen du lægger på båndet, i stedet for på angsten, og vent, til det går over. For det gør det.
Ved angst er det bedste trick at gøre – ingenting. Dvs. lad tankerne være i fred og hold fokus på den ydre verden. Tænk på angsten som på et uartigt barn, der plager om din opmærksomhed. Gå ikke i dialog, men ignorer barnet. Du skal ikke skubbe angsten væk, men bevare roen – så giver det uartige barn op af sig selv.
Hvis du kæmper med tanker og følelser, som du oplever som fjender, er det vigtigt at vide, at du ikke behøver at tro på alt, hvad du tænker, og så rette din adfærd i retning af det, der er vigtigt for dig.
Hjernen har en irriterende tendens til at tænke på det, den ikke ‘må’ tænke på, derfor kan angsten fylde mere, jo mere man prøver at blive den kvit.
Det gode råd er, BRUG MINDRE TID PÅ BEKYMRINGER

Det gælder det om at undgå at bruge for meget tid på bekymringerne – også på bekymringen over, at du bekymrer dig så meget!
Hvis du fx får panikangst, er du tit meget opmærksom på din hjertebanken og prikken i fingrene. Accept handler om at sige okay, jeg får altså hjertebanken, når jeg skal ud i sociale sammenhænge, men det er vigtigt for mig at gå til fest. Så må det blive med hjertebanken. Og efterhånden vil dit ubehag blive mindre.
Hvis angsten belaster dig, skal du hjælpe dig selv ved at lære om angsten, fx gennem selvhjælpsbøger – eller søge behandling.
Der er god hjælp at hente med Metakognitiv terapi og Tankefeltterapi.
Ring og hør nærmere hvilke redskaber jeg kan tilbyde.