Sommerdepression

Da jeg vågnede i morges og så blå himmel, blev jeg ikke glad, men trist. Det er en følelse, der ofte rammer mig om sommeren. En slags sommerdepression – men er det overhovedet muligt? Alle elsker da sommeren, eller hvordan?
Ifølge Vibeke Svane, som er psykolog, er det faktisk normalt at blive ramt af tristhed om sommeren. Hun fremhæver den anerkendte forsker og psykiater Norman Rosenthal, som var den første til at beskrive, hvordan psyken kan påvirkes af sæsonmæssige ændringer. Lidelsen kaldes Seasonal Affective Disorder (SAD), som på dansk kan oversættes til sæsonpåvirkelig lidelse. Den mest kendte form for SAD er vinterdepressionen, som blandt andet er defineret ved, at ens serotoninniveau falder på grund af færre soltimer, hvilket kan resultere i lav energi, et større søvnbehov og tristhed. Omvendt skyldes sommerdepressioner formentlig, at der er færre mørketimer i døgnet, forklarer Vibeke Svane:
»Når det bliver mørkt, danner vi hormonet melatonin. Melatonin gør, at vi bliver trætte, og hormonet er således med til at styre vores døgnrytme. Mindre melatonin kan medføre søvnløshed og dermed påvirke vores humør negativt. Typisk vil en sommerdepression vise sig ved, at man sover mindre, spiser mindre og har en rastløs energi. Også temperaturforskelle om sommeren – f.eks. varme nætter – kan påvirke vores humør.«