Søvn hos børn og unge

Når dine børn tager mobilen med i seng, påvirker det deres nattesøvn og karakterer.

En ny undersøgelse, som Megafon har foretaget for Psykiatrifonden blandt 1.007 forældre til børn mellem 7 og 15 år, afslører, at 6 af 10 af børnene, 58 procent, altid eller ofte har deres smartphone eller tablet hos sig i det rum, hvor de sover. Og halvdelen af ungerne, 47 procent, bruger hver dag eller stort set hver dag deres skærm inden sengetid. Andelen er højest blandt de unge teenagere, hvor 69 procent er online, inden de skal sove, mens det gælder for hver femte af 7-9-årige barn.

SØVNPROBLEMER KAN FØRE TIL DÅRLIG TRIVSEL

Psykiatrifondens chefpsykolog Ditte Charles er forbløffet over resultaterne.

“Forskning viser, at børns søvn påvirkes negativt, bare de har adgang til en smartphone i soveværelset. De har højere risiko for at sove kortere og dårligere med mange opvågninger, ligesom de oftere er trætte i løbet af dagen. Søvnmangel øger risikoen for, at børnene trives dårligt, og kan i værste fald føre til depression og angst.

Derfor skal forældre sørge for, at skærmene, også deres egne, kommer ud af soveværelset”, siger hun til Politiken.

“Søvn er en essentiel del af børn og unges fysiske og psykiske udvikling, og hos de børn, der i forvejen har nogle psykiske problemer i deres liv og er lidt sårbare, er mangel på søvn associeret med depression”, siger chefpsykolog Ditte Charles i et interview med TV2.

Kilde: Psykiatrifonden