Inspiration til at eliminere depression i denne tid.

Mange oplever coronakrisen nu med følelser af tristhed og modløshed, og det kan i værste fald føre til depression, hvor vi er ud af stand til at handle.

Svend Brinkman har lavet en liste til inspiration, som gerne må deles.

Så hvad kan man gøre for at undgå, at tristheden og modløsheden bliver til decideret depression? Her kommer nogle bud:

1. Accepter tristheden. Det ville være underligt, hvis du ikke var trist i en tid med mange dårlige nyheder, ændrede fremtidsplaner, økonomisk usikkerhed og indskrænkninger i friheden. Det er både naturligt og meget menneskeligt at miste modet over alt dette, og det skal ikke sygeliggøres unødigt. Det er ikke en psykisk sygdom at være trist, når der er grund til at være det.

2. Skab rutiner. Eksempelvis kan daglige to-do-lister aktivere os, så vi holder krop og sjæl i gang. Mange er nu begyndt at arbejde igen, men en del lever også fortsat med diffuse dage, hvor tingene har det med at flyde sammen, hvis man ikke skaber struktur.

3. Glem dig selv. Det er i virkeligheden nok det vigtigste. Tristheden kan sætte sig som depression, hvis man konstant lægger mærke til sig selv, sine tanker og bekymringer, så derfor er der brug for fordybelse i noget andet. Hobbies, havearbejde, russiske romaner, hvad som helst som giver dig et frikvarter fra dig selv.

4. Brug din krop som tankeafledning. Det er godt at bevæge sig, få pulsen op, lave gymnastik på stuegulvet. Det ser lidt dumt ud, men der er alligevel ikke nogen, der kigger ind af vinduet. Hvis du kan komme ud i forårsvejret og bevæge dig, så gør det: Hvorfor sidde inde, når alt håb er ude, som de siger i Norge.

5. Sov godt. Det kan være svært, men det hjælper med faste sengetider og bøger i stedet for lysende skærme i sengen.

6. Engager dig i debatten. Mange ønsker måske helt at slukke for alle medier og først tænde igen til næste år, men det er nok urealistisk, for som sociale væsener vil vi gerne følge med i denne dramatiske tid. Det er godt at engagere sig og være aktiv, men det skal nok balanceres lidt, så man ikke suges ind i timelange, frugtesløse diskussioner om flokimmunitet og testkapacitet.

7. Slut dig sammen med andre. Lav aftaler med familie, venner og kolleger om at mødes virtuelt eller på gåture med god afstand. Del jeres bekymringer med hinanden. Hvis man udtaler dem i solskinnet på en forårsdag, kan de næsten helt fordampe.

8. Se det hele lidt fra oven. Her kan historisk viden være en stor hjælp. Mennesker har tidligere klaret langt værre situationer. I dag talte jeg i mit radioprogram med en historiker, der mente, at coronakrisen ville blive en helt ubetydelig parentes i den store historiske strøm. Det var ret beroligende. Det kan virkelig hjælpe at gå baglæns ind i fremtiden – med et blik mod alt det, mennesker har bokset med i tidens løb.

Flere af rådene ligner dem på listen fra marts måned, hvilket skyldes, at angst og depression ofte følges ad som to sider af samme mønt. Vi skal gerne undgå begge dele, selv om usikkerhed og isolation er en giftig cocktail rent psykologisk.

Så ræk ud og hjælp hinanden, og del gerne listen, hvis du tror, den kan hjælpe nogen.