Myter og misforståelse om selvmord

Myterne og misforståelserne om selvmord er mange. Mange er bange for at spørge til selvmords tanker, fordi de tror, at man tilskynder en selvmords truet person, hvis man spørger ind til det. Sådan er det ikke. Hvis en person er selvmords truet, er det vigtigt at tale om det. Det er også en sejlivet myte, at selvmord sker uden varsel. Der er oftest advarselstegn, som vi skal være opmærksom på. Det kan være svært at finde rundt i, hvad der er rigtigt – og hvad der er forkert.

Mennesker, der forsøger at begå selvmord, ønsker at dø

Hensigten med de fleste selvmordsforsøg er ikke at dø men derimod et ønske om en forandring. Den selvmordstruede ønsker en forandring fra den psykiske og/eller fysiske smerte, som han oplever, men har problemer med at finde en løsningsmodel. Selvmordsforsøget skal derfor først og fremmest opfattes som et råb om hjælp: det er ikke et forsøg på at gøre en ende på livet, kun på at stoppe smerten.

Hvad kan du gøre som pårørende?

Tal om det – spørg direkte

Lad vedkommende ikke alene

Skaf adgang til professionel hjælp

Du kan også få hjælp via dette link: http://www.psykiatrifonden.dk/faa-hjaelp.aspx