Vrede

VREDE er en universel følelse
Det er meget vanskelig at isolere hvad vrede er, fordi vrede er en meget sammensat følelse, som kan gå fra irritation, rædsel, raseri, angst og frygt.
Igennem din opvækst og dit liv er du sikkert stødt på begge disse talemåder:
• ”Hvis nogen slår dig, så slå igen”
• ”Hvis nogen slår dig, så vend den anden kind til”
Det kan dårligt blive mere modsætningsfyldt. Men vrede er en kompleks følelse, og måske er det grunden til, at der er så mange fejlopfattelser af den.

Vredens hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige udtryk
Vrede har altså typisk en forståelig årsag, og når dette er tilfældet, er man i sin gode ret til både at føle vrede og udtrykke vrede. Væsentligt er det dog, at udtrykket sker på en hensigtsmæssig måde. Dette indebærer, at man på en respektfuld og forholdsvis rolig måde får kommunikeret over for sig selv og sine omgivelser, hvad man oplever, og hvorfor man dermed bliver vred.
Nogle mennesker har dog netop svært ved at udtrykke deres vrede på en hensigtsmæssig måde. Den kan eskalere i styrke og komme til udtryk gennem raserianfald, hvor man råber, skriger og bander og fx begynder at ødelægge ting eller slå hånden ind i væggen. Dette er som udgangspunkt ubehageligt for både én selv og ens omgivelser, og det kan medføre forskellige typer af problemer. For nogle mennesker kan vreden også udvikle sig til aggression. Dette henviser til intentionel adfærd, der har som mål at skade andre mennesker. Aggression kan således udmønte sig i vold, hvilket kan være i forhold til ens nære, fx ens kæreste/ægtefælle eller børn.
Andre mennesker har derimod svært ved at give sig selv lov til overhovedet at føle og udtrykke vrede. Dette kan skyldes, at man forbinder det med noget skamfuldt eller forkert, eller man kan fx have svært ved at forene vrede med en venlig og tilgængelig personlighed. Hvis man har svært ved at mærke og udtrykke sin vrede, kan den i stedet blive holdt inde og undertrykt. Dette vil dog ofte medføre, at man bliver indebrændt og anspændt. Hvis vreden får lov at hobe sig op gennem længere tid, kan den ende med at komme frem på en uhensigtsmæssig måde, fx i form af pludselige ukontrollerede vredesudbrud eller på en passiv-aggressiv måde, hvor man kan fremstå fjendtlig, kritisk og afvisende. Undertrykkelse af vrede kan generelt medføre psykisk mistrivsel, og det kan yderligere føre til fysiske gener.

Tænk over, hvilke begreber du forbinder med vrede og hvilken styrke de forskellige har for dig. Lidt inspiration: Arrigskab, Bitterhed, Desperation, Forargelse, Forbitrelse, Fortørnelse, Gemenhed, Giftighed, Harme, Irritation, Misundelse, Ondskab, Oprørthed, Raseri, Skadefryd, Indignation, Gnavenhed, Ærgrelse, på kogepunktet.

Hvis vil lærer at reagere på vores irritation, på en hensigtsmæssig måde, undgår vi at irritationen hober sig op til vrede, og i værste fald raseri.